top of page

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2020 yılının bugüne kadar yaşanmış en sıcak üçüncü yıl olduğunu açıkladı.

  1. Yapılan ön çalışmalar 2020 yılında ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönem olarak baz alınan 1850-1900 yılları arasındaki ortalama sıcaklıktan 1,2 santigrat daha sıcak çıkacağını gösteriyor. Bu durum Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından ‘2016’dan bu yana bir önceki yıldan daha sıcak bir yılın yaşandığı altı yıllık bir süreci sürdürdüğümüz’ biçiminde tanımlandı.                                                                                                                                                                           

  2. Örgüt, 2024 yılına kadar 1,5 santigrat ’lık artışın geçilme olasılığını %20 olarak açıkladı. 1,5 santigrat artış ise bir eşik olarak kabul ediliyor. Paris İklim Anlaşması bu eşiği özellikle geçilmemesi gereken bir kilometre taşı olarak belirlemiş durumda. Ancak, görünen o ki; öngörülen tarihlerden çok daha erken aşılma olasılığı var ve bu durum oldukça ürkütücü.                                 

  3. Unutmayalım ki, geride bıraktığımız 2020 yılında yaşanan sıcaklığın bugüne dek kaydedilmiş en yüksek üç yıldan biri olma durumu sıcaklık artışını engelleyebilecek iki farklı olgunun aynı yıl içinde yaşanmasına rağmen gerçekleşti. Bu iki farklı olgudan biri; pandemi. Bu ne demek? Ekonomik faaliyetlerin hemen her sektörde azaldığı bir yıl 2020. Yani karbondioksit salınımının göreceli de olsa aşağı düştüğü bir yıl olmasına rağmen sıcaklık artışı devam etti. İkincisi ise; geçtiğimiz yıl dünya normalde daha düşük sıcaklıkların gerçekleştiği bir hava modeli olan La Nina etkisi altındaydı. Bugüne dek görülen en sıcak yıl 2016. Ancak o yıl yüksek sıcaklıkların yaşandığı El Nino hava modelinin etkis altında idi. Ancak, artık soğuk hava modellerinin yaşandığı yıllarda da sıcaklık rekorları kırılıyor. Bu durum ise El Nino başladığında öngörülerin üzerinde felaketler yaşanabileceğini ortaya çıkarıyor.                                                                                                                     

  4. 2020 Yılında dünyanın hemen her noktasında aşırı sıcaklıklar kaydedildi. 21 Haziran 2020 tarihinde Sibirya’nın Verkhoyansk kasabasında 38 santigrat derece sıcaklık ölçüldü. Adı geçen kasaba 66,5 derece enlem kuşağında başladığı kabul edilen Kuzey Kutup dairesi içinde (67,5 derece enlem) yer alan bir bölge. Aynı yer bir önceki kış aylarında -51 santigrat derecelik ölçümle en soğuk yer olarak kayıtlanmıştı. Böylece Kuzey Kutbunda sıcaklığın 38 dereceye çıkmasını başardık(!). Bu durum gelecekte daha neleri başaracağımızın(!) açık bir göstergesi.                                                                                                                             

  5.  Geçen yıl yaşadığımız yalnızca bu değil elbette. Orman yangınları dünyanın bir çok farklı bölgesinde bazıları haftalarca sürecek şekilde gerçekleşti. Avusturalya’daki yangınlardan buna en iyi örnek olarak söz edebiliriz. Ancak yalnız Avusturalya’da değil, inanılmaz ilginç gelecektir ancak, Sibirya'da da orman yangınları çıktı. ABD’nin batı kıyıları ve Güney Amerika’da da çok geniş orman alanları yangınlarla kaybedildi.                                                                                                             

  6.  Orta Amerika’da aralarında 4. Dereceye ulaşan güçte olanlarda dahil olmak üzere her yıl karşılaşılanlardan çok daha fazla sayıda kasırga ile karşılaştık. Asya ve Afrika’da meydana gelen seller milyonlarca insanın göç etmesine ve/veya gıda ve suya erişimde ciddi sıkıntılara yol açtı. 

bottom of page