top of page

Kuzey Kutbu Yeşile Dönüşüyor!

Amerika’da 2019 Kuzey Kutbu Raporu yayınlandı. Buna göre Kutup bölgesi sahip olduğu devasa buzları ve onların beyaz rengini giderek kaybediyor ve daha fazla alanı yeşile dönüşüyor. Bu dönüşüm hızlı bir permafrost çözülmenin sonucudur ve beraberinde ise karbondioksit salınımını getirmektedir.  

Permafrost donmuş toprak demektir. Yılın bütününde ortalama sıcaklıkların sıfır ve altında seyrettiği bölgelerde bulunan toprak permafrost hale dönüşür. Bu tür topraklar Kuzey ve güney kutuplarda ve bazı yüksek dağlarda görülen buzulların altında bulunur. Permafrost, Kuzey Yarımküre'deki toplam toprak kütlesinin yüzde 24'ünü kapsayan ve Grönland, Alaska, Kanada ve Sibiryada geniş bir alana yayılmış ve  karbon bakımından zengin donmuş topraktır.

Karasal canlılar (hayvanlar ve bitkiler) öldüklerinde parçalanan vücutları karbondioksit, metan ve diğer gazları atmosfere bırakırlar. Permafrost topraklar ise bu parçalanma ve gaz çıkışını durduran özelliğe sahiptir. Bu hali ile sözü edilen topraklar, karbondioksit ve metan gazlarını atmosfere yayılmaksızın kendi içinde tutarlar. Bilim insanları Kuzey Kutbunda donmuş halde depolanmış 1,460 ile 1,600 milyar ton organik karbon olduğunu ve bu miktarın şu anda atmosferde bulunan karbonun iki katına denk geldiğini hesaplıyorlar.

Atmosferde artan ısınma ile birlikte Permafrost çözülme başlamıştır. Bu çözülme hızlanarak artmakta. Etkisi ise, toprakta donmuş halde bulunan organik karbonun sera gazlarına dönüşerek atmosfere salınması olacaktır.

Northern Arizona Üniversitesi’nden Kuzey Kutup bölgesinde bu alanda araştırmalar yapan Ted Shuur (PhD) bu konuda yapılan diğer çalışmaları da referans göstererek yeni bazı sonuçları paylaştı. Buna göre Kuzey Kutbundan her yıl 1,1 ile 2,2 milyar ton karbondioksit salınıyor. Ve ne yazık ki bu miktar her geçen yıl artarak devam ediyor. Söz edilen miktarlar ise, 2018 yılında Japonya ve Rusya’nın yıllık emisyonları kadar. Bu sonuçlar küresel ısınmanın hızla sürdüğüne ilişkin sağlam kanıtlar. Ancak işin daha da acı olan yanı Kuzey Kutup bölgesi dünyanın geri kalanından iki kat daha fazla ısınıyor ve bu ısınma hızlı ve yoğun karbondioksit salınımı ile küresel ısınmayı hızlandırıcı bir etkiyi ortaya çıkarıyor. Çarpıcı olabilecek son bilgi; Alaska’daki Nome kasabası (Bering boğazının ağzından 175 km. güneyde) sahilinde bu yılın (2019) aralık ayına girilmiş olmasına rağmen hala deniz buzu görülmemiştir. Olağandışı bir durum ve gelecek yıllarda da devam edeceği öngörülüyor. Son iki yılda Bering Denizinde görünen buz miktarı 1980-2010 yılları arasında yapılan uzun dönemli ölçümlerin ortalamasından %70 daha az.  

Sonuç: Küresel ısınmanın durdurulması için 2015 Paris İklim Anlaşmasında hedeflenen karbondioksit salınımları ülkeler bazında tutturulsa bile, (ki olanaksız olduğu herkes tarafından kabul ediliyor) Kuzey Kutbundaki permafrost çözülmenin başlamış olmasından kaynaklanan karbondioksit salınımı atmosferdeki ısınma geri döndürülemeyeceği için devam edecek ve küresel ısınma hız kesmeden sürücektir. Yerküre ne yazık ki, üzerindeki hayatı yok eden serseri kapitalizmin işleyişinin sonuçlarını en acımasız biçimde yaşayacaktır.  

Nature 5.jpg
bottom of page